A legegyszerűbb gép az ék. A legegyszerűbb
„élelmiszerelőállító” pedig a kecske, a birka, a tehén és a ló. A mediterrán vidéken a legelterjedtebb és a legsokoldalúbban
felhasznált állat a kecske és a birka volt. Egyrészt a tejet fogyasztották, majd
– eleinte fügefa levelének hozzáadásával – sajtot készítettek, melyet
formáztak, sóztak, ízesítettek és érleltek. A tej spontán megalvadásakor túrót
állítottak elő, amit szintén sóztak, ízesítettek, tartósítottak. Az állott tej
fölének leszedésével vajat készíthettek, továbbá különféle adalék- és erjesztő
anyagok hozzáadásával joghurt és kefir jellegű élelmiszereket fejlesztettek ki.
Mivel a kecske és a birka mindent megettek a legelőn, különösebb gondozást a
fejésen és a legeltetésen kívül nem igényeltek, melyet általában azok az
emberek végezték el, akik nem voltak harcra és egyéb munkára alkalmasak. A
kecske, birka másik nagy jelentősége, hogy gyapjuk, illetve szőrük
feldolgozásával ruhákat, takarókat és egyéb használati tárgyakat készítettek. Természetesen a húsát, bendőjét, vérét,
csontjait is felhasználták. A birka sarokcsontjából dobókockát készítettek.
A disznótartás is meglehetősen szilaj körülmények között
folyt. Homérosztól tudjuk, hogy Kirké a disznókat makkoltatta (Homo 242-243.), az ökröket pedig tölgyfalombbal
etette (Homo 357.). Ez a gyakorlat a
Földközi-tenger egész térségében hasonló volt. (Str242.) Cato pontosan meghatározta az állatok takarmányának mennyiségét
is. (Cat 175.)
Mint minden haszonállat, az ókori állatok a mai állapotokhoz
képest sokkal satnyábbak voltak (Tac 1.42.)– a szarvasmarhák valójában szarvatlan marhák voltak.
A viking állattartásra a rideg birkatartás volt a jellemző (Nja 1.78.), az
állatokat folyamatosan fejték (Nja 1. 197.),
viszont nem a legkedveltebb foglakozásnak számított a férfiak körében (Hraf 35.) Ugyanezt a hozzáállást láthatjuk a
germán harcosoknál is (Edd 206.).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése